• Español
 • Polski
 • Français
 • English
 • Русский
 • Čeština
 • Deutsch
 • Nederlands
 • Português
 • Svenska

LED straatverlichting – besparen op het hoogste niveau

LED straatverlichting – besparen op het hoogste niveau

Van olie en gas tot moderne, efficiënte LED lampen; door de eeuwen heen hebben straatlantaarns veel verschillende lichtbronnen gehad. Vandaag de dag heeft één type lichtbron de leiding genomen. LED stadsverlichting wordt gebruikt om straten, fietspaden en trottoirs te verlichten en is ook te vinden in parken, op pleinen en in woonwijken. LED lantaarns zijn te zien in parkeergarages, bij openbare gebouwen en in winkelcentra. Waarom zijn ze zo populair?

Energie-efficiënte stadsverlichting

LED straatverlichting wordt ook veel gekozen door beheerders van stedelijke infrastructuur, deels vanwege Europese regelgeving. Volgens de huidige richtlijnen moeten straatlantaarns de veiligst mogelijke omstandigheden bieden voor alle verkeersdeelnemers en tegelijkertijd het milieu beschermen. LED’s zijn zonder twijfel de meest energie-efficiënte optie en verbruiken aanzienlijk minder energie dan alternatieven. Bovendien gaan ze erg lang mee: een LED kan zonder onderbreking van 15.000 tot 50.000 uur meegaan. zonder onderbreking van 15.000 tot 50.000 uur. Hiermee heeft LED-verlichting een voorsprong op de concurrentie.

Milieuvriendelijke verlichting

Welke andere argumenten zijn er voor LED straatverlichting? Eerst en vooral de voordelen voor het milieu. LED lantaarns leiden tot een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot dan andere lampen. Moderne LED lantaarns kunnen ook worden uitgerust met extra opties voor nog meer efficiëntie. Wat voor opties zijn dat? Er kan bijvoorbeeld een bewegingssensor worden ingebouwd, wat betekent dat het licht alleen wordt ingeschakeld als er een persoon in de buurt wordt gedetecteerd. Dit is handig in ruimtes waar het licht niet altijd aan hoeft te zijn. Dit bespaart extra energie. Moderne modellen zijn ook ontworpen om lichtvervuiling te verminderen. Dit komt vooral omdat ze naar beneden schijnen in plaats van naar boven of opzij. Bovendien zijn deze producten zeer goed bestand tegen weersinvloeden.

Temperatuur van energie-efficiënte LED straatverlichting

LED straatverlichting is vaak wit van kleur. Dit is een hele verandering ten opzichte van de gele lampen van nog niet zo lang geleden. Er is echter een reden voor de witte kleur, omdat deze voor het oog als neutraler wordt ervaren. Om dit beter te begrijpen, kun je kijken naar de Kelvin-schaal, die de temperatuur van licht uitdrukt. Lage waarden (rond 2000-3000 K) zijn typisch voor de gele en oranje lampen die nog steeds op straat te vinden zijn. Zonlicht heeft een temperatuur van 5500-7000 K en wit licht (neutraal, koud) 4000-7000 K. Het licht van energiezuinige LED straatverlichting lijkt daarom meer op natuurlijk licht.
LED lijkt daarom meer op gewoon daglicht. Dit zorgt niet alleen ’s nachts voor een betere zichtbaarheid, maar ook bij mist, sneeuw en regen. Deze lichttemperatuur zorgt ook voor meer contrast, wat prettig is voor automobilisten en gunstig voor de video-opname van beveiligingscamera’s.

Moderne LED straatverlichting

Samengevat is LED straatverlichting de beste keuze in termen van energie-efficiëntie, ecologie en gebruik. LED’s hebben een zeer lange levensduur en verbruiken weinig energie, waardoor er minder CO2 wordt uitgestoten in de atmosfeer. Bovendien hebben deze lampen vaak een natuurlijke witte kleur, wat een voordeel is ten opzichte van het gele licht van oudere straatverlichting. Witheid verhoogt het contrast en verbetert de zichtbaarheid op straat en daarmee de veiligheid van weggebruikers en voetgangers.

Groene en efficiënte straatverlichting zou een prioriteit moeten zijn voor ontwerpers van openbare ruimten. LED lampen hebben over het algemeen een veelzijdig uiterlijk en zijn daarom goed geschikt voor een verscheidenheid aan omgevingen, van brede straten tot parken en pleinen.


  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Ontvang van ons de laatste informatie over onze producten, diensten en evenementen.

  Door u te abonneren op de nieuwsbrief accepteert u de voorwaarden van het Privacybeleid.

  Accent bv

  Adres: IJsvogel 75,
  9101 XR Dokkum

  Telefoon: +31 519 222914

  E-mail: accent@art-metal.nl

  Openingstijden: tot maandag t/m vrijdag 08:00-16:00

  (c) Art Metal sp. j. 2021r.

  Door de website te blijven gebruiken, gaat u akkoord met de voorwaarden voor de verwerking van persoonsgegevens zoals opgenomen in het Websitereglement.

  De website maakt gebruik van cookies, verwerkt de ingevulde informatie in overeenstemming met het privacybeleid zoals beschreven in het websitereglement.

  Voorwaarden van service