• Español
 • Polski
 • Français
 • English
 • Русский
 • Čeština
 • Deutsch
 • Nederlands
 • Português
 • Svenska

Parklantaarns – hoe verlicht je groene ruimten effectief?

Parklantaarns – hoe verlicht je groene ruimten effectief?

Parken en groenstroken zien er fantastisch uit in de zon. Maar hoe kunnen ze ook in het donker hun charme behouden? Het antwoord is om de juiste tuin- en parkverlichting te kiezen die de gekozen gebieden en objecten accentueert en tegelijkertijd bezoekers in staat stelt om ’s avonds te wandelen. In de Art Metal productcatalogus hebben we verschillende voorstellen voor stijlvolle lantaarns die perfect zijn voor zowel intieme parken als grote tuinen.

Hoe moet de parkverlichting eruitzien?

Vooral de kleur van het licht van de lantaarns speelt een grote rol. In stadsparken en tuinen die bij commerciële gebouwen horen, is verlichting met een warme temperatuur het beste. Je kunt gaan voor lichtbronnen in het 2700-3400 kelvin bereik – hoe hoger het getal, hoe dichter het bij neutrale en koude kleuren ligt. Deze temperatuur helpt om een sfeervolle ambiance te creëren en bevordert ontspanning, precies het effect dat we zoeken in parken en tuinen. In stedelijke gebieden is er ook een voorkeur voor parklantaarns die neutraal licht uitstralen – rond 3400-5300 kelvin. Hierdoor blijven de natuurlijke kleuren van objecten ook na zonsondergang behouden.

Lichtrichting in het park

Waar moet je nog meer op letten bij het kiezen van parklampen? De richting van het invallende licht is niet onbelangrijk. De vraag die moet worden beantwoord is wat er eigenlijk moet worden verlicht in de tuin. Lantaarns die langs paden en looppaden worden geplaatst, moeten in de eerste plaats de zichtbaarheid langs het pad zelf vergroten. Als er andere objecten moeten worden verlicht – bijvoorbeeld oude bomen of monumenten in het park – moet de lichtstraal deze ook accentueren. Het is raadzaam om lantaarns te vermijden met een ontwerp dat ervoor zorgt dat er te veel licht naar boven ‘ontsnapt’. Dit is niet erg praktisch en kan het ook moeilijk maken om de lucht te zien.

Gestileerde parklantaarns

Als je met dit alles rekening houdt, zou je kunnen denken dat het kiezen van de juiste park- of tuinverlichting heel moeilijk is. Dit is echter niet waar – verschillende soorten lantaarns werken goed in groene gebieden. Het is de moeite waard om in te zetten op decoratieve constructies die stilistisch doen denken aan die uit de 19e eeuw. De statige sokkels en decoratieve armen dragen bij aan de schoonheid van een groene ruimte. De esthetiek moet immers zowel overdag als in het donker behouden blijven. Park- en tuinlampen moeten op de juiste plaats staan en ook passen bij andere landschappelijke elementen die groene ruimten verfraaien.

Lantaarns uit de Art Metal catalogus

Goed gekozen verlichting creëert de sfeer en ambiance van een plek. Wij nodigen u uit om de tuin- en parklantaarns uit de Art Metal catalogus te bekijken – er zijn talloze voorstellen die kunnen worden afgestemd op het karakter van de te verlichten ruimte. Er zijn veel stijlvolle energiebesparende lantaarns, perfect voor grotere verlichtingssystemen en met armatuurontwerpen waarbij de lichtstraal naar beneden en opzij kan worden gericht.


  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Ontvang van ons de laatste informatie over onze producten, diensten en evenementen.

  Door u te abonneren op de nieuwsbrief accepteert u de voorwaarden van het Privacybeleid.

  Accent bv

  Adres: IJsvogel 75,
  9101 XR Dokkum

  Telefoon: +31 519 222914

  E-mail: accent@art-metal.nl

  Openingstijden: tot maandag t/m vrijdag 08:00-16:00

  (c) Art Metal sp. j. 2021r.

  Door de website te blijven gebruiken, gaat u akkoord met de voorwaarden voor de verwerking van persoonsgegevens zoals opgenomen in het Websitereglement.

  De website maakt gebruik van cookies, verwerkt de ingevulde informatie in overeenstemming met het privacybeleid zoals beschreven in het websitereglement.

  Voorwaarden van service