• Español
 • Polski
 • Français
 • English
 • Русский
 • Čeština
 • Deutsch
 • Nederlands
 • Português
 • Svenska

Straatverlichting gisteren en vandaag

Straatverlichting gisteren en vandaag

Heb je je ooit afgevraagd wie de straatverlichting heeft uitgevonden? Vandaag de dag kunnen we ons immers niet meer voorstellen dat we zonder moderne, hoge stadslantaarns zouden kunnen, maar een paar eeuwen geleden waren ze iets totaal ongehoords. Als het donker werd, waren de straten van steden en dorpen gewoon donker – tenzij de waard of herbergier een lantaarn voor het raam zette. Dit creëerde gunstige omstandigheden voor overvallen en ongelukken, die gelukkig grotendeels worden voorkomen door hedendaagse en 19e-eeuwse lampen, zoals die van Art Metal.

Straatverlichting in het verleden

Al vele jaren geleden werden in verschillende steden oplossingen geïntroduceerd die na verloop van tijd evolueerden tot moderne straatverlichting. Verplichtingen om huizen te verlichten bestonden al in de 15e eeuw in Londen en in de 16e eeuw in Parijs. Veel steden voerden ook het bevel in om een eigen lantaarn of lamp bij zich te hebben, die na zonsondergang aangestoken moest worden om de veiligheid te vergroten.

Het eerste straatlantaarnsysteem van de stad werd ontworpen door de Nederlandse schilder en uitvinder Jan van der Heyden. In 1669 werden de straten van Amsterdam verlicht met hoge olielampen. Ze verschenen al snel ook in andere Nederlandse en Europese steden. Door de vooruitgang in de wetenschap veranderden de lantaarns in de 19e-eeuwse stijl van olielantaarns naar gas- en paraffinelantaarns. Het tweede type was efficiënter, veelzijdiger en goedkoper, maar tegen het einde van de 19e eeuw was het al vervangen door elektriciteit, dat lange tijd de belangrijkste energiebron voor straatlantaarns werd. Hoge, stijlvolle en historische 19e-eeuwse lantaarns kun je nog steeds tegenkomen in de straten van sommige steden, en individuele gebouwen worden nog steeds aangedreven door paraffine. Tegenwoordig zijn zowel de stijl als de functies van stadslantaarns echter aanzienlijk veranderd.

Stadslantaarns vandaag de dag

De hoge, modernistische lantaarns van tegenwoordig moeten energiezuinige oplossingen bieden, bijdragen aan de vermindering van de zogenaamde lichtvervuiling en de veiligheid van voertuigen en voorbijgangers waarborgen. Het zijn geen decoratieve 19e-eeuwse objecten meer, maar eerder minimalistische producten met een eenvoudig ontwerp – hoewel de stijlvolle stadslantaarns die we bij Art Metal aanbieden ook hun liefhebbers vinden en er geweldig uitzien, bijvoorbeeld in de omgeving van historische gebouwen.

Moderne straatverlichting maakt gebruik van natrium-, metaalhalide- en lichtemitterende diodelampen (LED) met een zeer lange levensduur (tot 50.000 uur). Ze worden vaak aangevuld met zonnepanelen en intelligente oplossingen die de lichtintensiteit aanpassen aan de weersomstandigheden en de intensiteit van het stadsverkeer. Als onderdeel van de strijd tegen lichtvervuiling zijn moderne straatlantaarns zo ontworpen dat het licht niet naar boven en opzij wordt verspreid, maar naar beneden wordt gericht, op de straat of het trottoir.

De stadslantaarns van Art Metal zijn stijlvolle producten die geïnspireerd zijn op de 19e-eeuwse esthetiek en die geïnspireerd zijn op de hedendaagse technologische vooruitgang. Bekijk de producten in onze catalogus en neem contact met ons op om een lantaarn te bestellen die indruk zal maken met haar decoratieve uitstraling.


  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Ontvang van ons de laatste informatie over onze producten, diensten en evenementen.

  Door u te abonneren op de nieuwsbrief accepteert u de voorwaarden van het Privacybeleid.

  Accent bv

  Adres: IJsvogel 75,
  9101 XR Dokkum

  Telefoon: +31 519 222914

  E-mail: accent@art-metal.nl

  Openingstijden: tot maandag t/m vrijdag 08:00-16:00

  (c) Art Metal sp. j. 2021r.

  Door de website te blijven gebruiken, gaat u akkoord met de voorwaarden voor de verwerking van persoonsgegevens zoals opgenomen in het Websitereglement.

  De website maakt gebruik van cookies, verwerkt de ingevulde informatie in overeenstemming met het privacybeleid zoals beschreven in het websitereglement.

  Voorwaarden van service